ergometrie

INSPANNINGSONDERZOEK / ERGOMETRIE

Met behulp van dit onderzoek wordt er gekeken tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. Hierbij gaat u fietsen op een soort hometrainer.

De voorbereiding

Kleding
Trekt u gemakkelijk zittende kleding aan. U neemt plaats op de hometrainer met ontbloot bovenlichaam.

Schoenen
Soepele schoenen zijn aan te bevelen.

Bril
Neemt u eventueel uw bril mee als u die nodig heeft bij het lezen.

Medicijnen
Uw medicijnen mag u gewoon doorgebruiken, tenzij de cardioloog iets anders met u afgesproken heeft.

Rustig en ontspannen
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint, kom daarom op tijd. U mag voor de inspanningstest geen zware inspanning leveren, kom dus niet op de fiets.

Het onderzoek

Na het omkleden neemt u plaats op de fiets. De juiste hoogte wordt door de Functielaborant ingesteld. Om uw arm wordt een bloeddrukmanchet bevestigd voor metingen van de bloeddruk tijdens de inspanning. Op uw borst en rug worden electrodes aangebracht middels een vacuum systeem om een hartfilmpje te maken tijdens het fietsen. U gaat fietsen en ondertussen wordt de belasting regelmatig opgevoerd. Terwijl u fietst worden bloeddruk en hartfilmpje gecontroleerd. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen,is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. U bepaalt zelf wanneer u niet meer verder kunt. De duur van het fietsen wordt dus door uzelf bepaald. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Over het algemeen is de fietstest een inspannend onderzoek, dat als vermoeiend wordt ervaren. Na afloop van het onderzoek kunt u zich eventueel opfrissen en omkleden.

Cardio Expertise Centrum

De werkzaamheden voor het CardioExpertisecentrum worden uitgevoerd door Cardioexpert BV